Kweekvlees – weer een lastige keuze minder?

KweekhamburgerStel: het lukt.

Stel: er komt genoeg geld op tafel, en er blijkt rendement te zitten in kweekvlees – en dan?

Veel mensen zeggen dat ze “eigenlijk” wat minder vlees zouden moeten eten. Meestal naar aanleiding van de bekende problemen rond vlees: teveel water, teveel landbouwgrond en teveel transportkosten zitten in dat stukje vlees dat op het bord ligt. Niet meer te verantwoorden voor de belachelijk lage prijs – maar ja, de grootste grutters van Nederland menen te moeten concurreren…
En om nu echt te kiezen – dat is lastig.

Dan dient zich vanuit de wetenschappelijke hoek een mogelijk oplossing aan. De Volkskrant schreef er in 2011 al over. Het regionale blad in Zuidelijke Uitvoering is trots op het locale product.
Vandaag presenteerden de bedenkers van de kweekhamburger hun eerste product in London.

Stel dus dat het lukt om dit rendabel te maken…

… zouden we dan ineens wél al dat water, die landbouwgebieden enzovoorts in gaan zetten om de wereldwijde armoede en honger te bestrijden?

… worden we ons dan wél bewust van onze leefomgeving?

… zullen we dan gelukkiger zijn?

Ik betwijfel het zeer.
Ik vermoed dat…

… we de vrijkomende middelen toch wel weer zullen gebruiken om de sterkste benen verder te versterken.

… we door een dergelijke reageerbuishamburger nog veel minder beseffen dat we ‘iets dierlijks’ zitten te consumeren.

… we nog meer op elkaar gaan lijken – en hoe meer we gelijk worden, hoe verder de onderlinge concurrentie toeslaat.

Mijn suggestie? Durf te kiezen, nu.

Nico de Lange. Zoetermeer, 2013-08-05, los uit de pols

PS In een nummer uit 2008 van het blad Wetenschap in beeld staat een artikel waarin wordt beschreven hoe wetenschappers in Japan zalmen zodanig genetisch kunnen manipuleren dat ze forellen kunnen voortbrengen. Het artikel kopt: de techniek kan zeldzame vissoorten het leven redden. Je vraagt je toch af wie hier het paard achter de wagen heeft gespannen…